Otthonteremtő hitel (OTK)

A CSOK hitellel családja akár 15 millió forint államilag támogatott hitelhez juthat a CSOK mellett. Ismerje meg az OTK feltételeit, igénylésének menetét és az ingatlanvásárlás lehetőségeit!

Az CSOK hitelről röviden

 • Akár 15 millió forint támogatott hitel a CSOK mellé
 • Fix 3% éves támogatott kamat
 • Legfeljebb 25 éves futamidő
 • Már meglévő gyermekek után is
 • Új vagy használt ingatlan vásárlására, építkezésre, bővítésre, korszerűsítésre is igényelhető

Az Otthonteremtési Kamattámogatás –más néven CSOK hitel, OTK – a jogosult családok számára elérhető támogatott hitel. Az összege meglévő vagy vállalt 2 gyermek esetén 10 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forint. A támogatott hitelt új és használt lakás/ház vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére is lehet fordítani. Az akár 15 millió forintos hitelösszeg legfeljebb 25 éves futamidőre igényelhető, végig támogatott 3% éves fix kamatozással.

Ki igényelheti a támogatott CSOK hitelt?


A hitel igénylését megelőzően érdemes ellenőriznünk, hogy jogosultak vagyunk-e a rá.
Az alábbi listában összegyűjtöttük a legfontosabb feltételeket:

 • Magyar állampolgár, vagy 3 hónapot meghaladó tartózkodási joggal rendelkező személy
 • Kizárólag köztartozással nem rendelkező, büntetlen előéletű magánszemély igényelheti a hitelt
 • 1 vagy 2 gyermek esetén legalább 180 napos, 3 vagy több gyermek esetén legalább 2 éves folyamatos TB-jogviszony szükséges
 • A fiatal házaspárok legfeljebb 3 gyermeket vállalhatnak a CSOK igénybevételéhez
 • A támogatásnak feltétele a lakásbiztosítás megkötése
 • Az ingatlan eladója és vevője nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói, az építkezési munkálatokkal pedig nem bízható meg az igénylő saját, vagy közeli hozzátartozójának a cége
 • Az adásvételi szerződés megkötése és az igénylés benyújtása között nem telhet el 180 napnál hosszabb idő
 • Illetve az igénylő nem rendelkezhet negatív KHR-minősítéssel (BAR lista)
 • A bankok egyedi hitelbírálat alapján döntenek az igénylésről, így további feltételeket is támaszthatnak.

Mit érdemes még tudni az Otthonteremtési Kamattámogatott hitelről?


Kizárólag lakáscélra vehető fel, tehát lakásvásárlásra, bővítésre, korszerűsítésre és építésre.

 • A házaspárok már meglévő gyermekeikre, illetve azok a fiatal házasok – ahol legalább az egyik fél 40 év alatti - jövőben vállalt gyermekeik után is élhetnek a CSOK hitel lehetőségével.
 • Elvált, egyedülálló szülő csak meglévő gyermekre igényelheti a hitelt.
 • Vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek után is igényelhető, aki még nem töltötte be a 25. életévét, vagy elmúlt 25 éves, de megváltozott munkaképességű.
 • Várandósság esetén meglévő gyermeknek számít a magzat a terhesség betöltött 12. hetét követően.
 • Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év, két gyermekre 8 év, háromra pedig 10 év áll rendelkezésre a fiatal házasoknak.

Szeretné tudni, hogy pontosan mekkora CSOK hitelt igényelhet? Ellenőrizze egyszerűen az alábbi táblázat segítségével!Mi a különbség a CSOK és az OTK között?


A CSOK vissza nem térítendő, állami támogatást nyújt azoknak a családoknak, akik nagyobb lakásba költöznének, vagy meglévő otthonukat bővítenék. Az OTK, avagy Otthonteremtési Kamattámogatás pedig valójában hitel, melynek összege függ a meglévő és vállalt gyermekek számától. Amennyiben szeretnénk kiegészíteni a CSOK összegét, az állam legfeljebb 3%-os kamatozású kedvezményes hitelt biztosít ehhez a CSOK hitel formájában.


Igénylési tudnivalók


Mi az a CSOK?
A 16/2016 (II.10) és a 17/2016 (II.10) kormány rendeletek által szabályozott családi otthonteremtési kedvezmény és lakáscélú támogatás, mely új lakás építéséhez, vásárlásához, használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető.
Gyermeket nevelő vagy vállaló, Magyarországon élő személyek kaphatnak támogatást, akik meghatározott lakáscéllal rendelkeznek, ha a rendeletben részletezett feltételeknek megfelelnek.
Az alábbi feltételek valamelyikének meg kell felelnie az igénylő(k)nek:
a) a magyar állampolgár és az a személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni,
b) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja,
c) a harmadik országbeli állampolgár, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak szerint bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik,
d) a hontalan, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján ilyen jogállásúnak ismerték el
Gyermeket csak fiatal házasok vállalhatnak, élettársak és egyedülállók csak az általuk nevelt gyermek után vehetnek igénybe támogatást.
Meglévő gyermek után igényelhetik akár egyedülálló szülők, élettársak, vagy házastársak is, azonban gyermeket csak olyan házaspárok vállalhatnak, amelyben legalább az egyik házasfél még nem töltötte be a 40. életévét.
A támogatás és a hitel igényelhető a meglévő gyermekek után is, akár úgy is, hogy további gyermekeket már nem vállalnak. Azt fontos megjegyezni, hogy gyermeket csak fiatal házasok vállalhatnak, ha legalább egyikük még nem töltötte be a 40. életévét.
A támogatás igénybevételét a KHR státusz nem befolyásolja, a hitel igénylésénél azonban a KHR negatív státusz kizáró ok. Azonban NAV köztartozással nem rendelkezhetnek az igénylők és a büntetlen előélet is közös feltétel.
A CSOK támogatás mértékét a lakáscél, az ingatlan alapterülete és a gyermekek száma határozza meg, eltérés ezek miatt nem lehetséges. A CSOK hitelnél azonban vannak különbségek az egyes bankok által támasztott feltételekben.
Kizárólag lakáscélra vehető fel, tehát lakásvásárlásra, bővítésre, korszerűsítésre és építésre.
A CSOK támogatás mértékét a lakáscél, az ingatlan alapterülete és a gyermekek száma határozza meg. A CSOK hitelnél pedig egy bírálat előzi meg a szerződéskötést, a maximális hitelösszeg a rendeletek értelmében két gyermek esetén 10 millió forint, három vagy több gyermek eseténbe 15 millió forint lehet.


Gyermekvállalási kérdések


Mindenképpen szükséges további gyermek születését bevállalni?
Az igénylők már meglévő gyermekeik után is élhetnek a CSOK lehetőségével. Gyermeket vállalni csak a fiatal házasok számára lehetséges, ahol legalább az egyik fél 40 év alatti.
Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év, két gyermekre 8 év, háromra pedig 10 év áll rendelkezésére a fiatal házasoknak.
Örökbefogadott gyermek után is igényelhető a támogatás és a hitel is, ha a gyermek még nem töltötte be a 25. életévét, vagy elmúlt 25 éves, de megváltozott munkaképességű.
Gyermeknek számít:
a) a magzat vagy az ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
b) aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és
ba) a 25. életévét még nem töltötte be vagy
b) a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg;


Hitelinformációk


Mennyi lehet a futamidő?
A hitel futamideje legfeljebb 25 éves lehet.
A meglévő és vállalt gyermekek száma alapján maximum 10 vagy 15 millió igényelhető, de a hitelbírálat alapján a folyósított összeg ennél kevesebb is lehet.
Az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ÁKK Zrt). A CSOK hitel kamata az ÁKK által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult - a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló kormányrendeletnek megfelelően számított - átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagából számított mértékű. A hitel kamata nem haladhatja meg az így közzétett átlaghozam 130%-ának 3% ponttal növelt mértékét, de a kamattámogatás miatt az ügyfél által fizetendő kamat éves mértéke 3%.
Éves 3%-os mértékű fizetendő kamattal lehet számolni mindaddig, amíg a kamattámogatás feltételei teljesülnek.
A hitel kamata 5 évente változhat, de amíg a kamattámogatás feltétele teljesül, addig az ügyfél által fizetendő kamat éves mértéke 3%.
Mindkét támogatási forma gyermekekhez köthető, azonban az igénybe vételnek eltérő feltételei vannak. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) már meglévő gyermek(ek) után is igénybe vehető, a támogatás mértéke a gyermekek számától, ingatlan méretétől függően 600.000 Ft - 10.000.000 Ft közötti, akár élettársak vagy egyedülállók számára is elérhető. Mellé kedvezményes kamatozású hitelt is lehet igényelni, de a támogatás önmagában is igénybe vehető. A babaváró hitel (és támogatás) csak házaspárok számára érhető el, hitelbírálathoz kötötten maximum 10.000.000 Ft-os hitel vállalása lehetséges. A kedvezmények feltétele a szerződéskötés után születendő gyermek(ek).