Vajon Ön jogosult a babaváró hitelre? Ilyen egyszerűen ellenőrizheti!

Dátum: 2019.09.19 09:57 Szerző: csokacsaladnak.hu

Felkeltette az érdeklődését a babaváró hitel, de nem biztos benne, hogy jogosult-e rá? Pár egyszerű kérdésre adott válasszal Ön is ellenőrizheti ezt a weboldalunkon. Használja a babaváró kalkulátor menüpontot, és válaszoljon az ott feltett kérdésekre!

Amennyiben nem biztos abban, hogy vajon megfelel-e a kormányrendeletben leírtaknak, hitelkérelme benyújtása előtt oldalunkon egyszerűen tudja ellenőrizni jogosultságát.

Nézzük, hogyan kell értelmezni az oldalon található kérdéseket!

Legalább az egyiküknek a jelenlegi az első házassága?

A 44/2019. (III. 12.) Kormányrendelet egyértelműen kimondja, hogy a babaváró kölcsönt csak házastársak igényelhetik. Fontos, hogy amennyiben már egyikük gyermeket nevel, akkor valamelyiküknek ez kell, hogy legyen az első házassága.

Férj és feleség születési dátuma

A férj esetében a szabályozás nem ad meg alsó és felső korhatárt, azonban a feleségre egyértelműen leírják, hogy el kell érnie a 18. életévet, de még nem töltheti be a 41 évet.

Fontos kiemelni, hogy ettől a szabályozástól a bankok eltérhetnek.

Mindketten rendelkeznek magyar lakcímmel?

A babaváró hitel igényléséhez magyar lakcímmel kell rendelkezni és magyar állampolgárságot kell igazolni. Abban az esetben, ha rendelkezik magyar lakcímmel, és Ön hontalan, vagy több, mint 3 hónapja Magyarországon gyakorolja a tartózkodási jogát és ezeket dokumentumokkal alá tudja támasztani, szintén beadhatja a kérelmét.

Legalább az egyik félnek van jelenleg TB jogviszonya?

Az igénylők egyikének legalább 3 éves folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, magyar vagy külföldi munkaviszony, illetve felsőoktatási tanulmányai miatt, melyről igazolást kell kérnie az illetékes Kormányhivatalból. Ezt a dokumentumot még a hitelkérelem benyújtása előtt érdemes beszerezni, hiszen a bankban azonnal kérni fogják.

Fontos kiemelni, hogy a közfoglalkoztatottaknál maximum 1 év TB jogviszony vehető figyelembe.

Egyéb kritériumok és magyarázatok az gyakori kérdések között olvashatóak.

Bármelyik fél szerepel a KHR (BAR) listán?

A rendelet egyértelműen megfogalmazza, hogy aki aktív státusszal szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszerben, azaz a kölcsön késedelembe esésekor a minimálbért elérő, 90 napot meghaladó elmaradása keletkezett − amit még nem fizetett vissza −, az nem veheti igénybe a babaváró hitelt.

A passzív státusz a kormányrendelet értelmében nem kizáró ok, azonban a bankok szabályozása erre vonatkozóan szigorúbb is lehet.

Bármelyik félnek van NAV köztartozása?

Egyik félnek sem lehet NAV köztartozása, amennyiben babaváró kölcsönt szeretnének igénybe venni.

Bármelyik fél büntetett előéletű?

Egyik fél sem lehet büntetett előéletű. Pontos kritériumok a 44/2019. (III. 12.) Kormányrendeletben olvashatók.

A kérdések megválaszolását követően a zöld „Ellenőrzés” gombot megnyomva, amennyiben ezt a választ kapja, Ön jogosult lehet a babaváró hitel igénylésére.

Abban az esetben, ha kíváncsi, melyik banki partnerünk milyen feltételekkel kínál babaváró hitelt, nincs más teendője, mint használni a babaváró hitel kalkulátorunkat.

Fontos megemlítenünk, hogy ha már korábban ellenőrizte jogosultságát és csak kalkulálni szeretne, nem kell kitöltenie a jogosultságellenőrzőt, elég bepipálnia a jobb felső sarokban található „Kihagyom” rubrikát, és máris a kalkulátorra tud koncentrálni.

Most pedig vegyük sorra, hogy milyen adatok megadása után tudja a kalkulációt elvégezni ahhoz, hogy kiválaszthassa banki partnereink ajánlatai közül az Önnek szimpatikusat.

A hitelösszeg megadásánál beírhatja, hogy mekkora kölcsönt kíván felvenni, ennek maximális összege 10 millió forint lehet.

A futamidő maximum 20 év, ezen, valamint a hitelösszegen is a +/- gombok segítségével lehet változtatni.

Fontos kritérium a banki hitelbírálatnál az igénylő(k) nettó jövedelme és a hitelügyletben szerepelő férj és feleség születési dátuma. Kérjük, ezt is töltse ki!

A példánk kedvéért mi 10 millió forintot szeretnénk igényelni 20 éves futamidővel. 250 ezer forintos jövedelemmel rendelkezünk, a férj 1981. 11. 11-én született, a feleség születési dátuma pedig 1990. 01. 01.

A további lehetőségek alatt kiválaszthatjuk, hogy a jövedelmünket szeretnénk-e az adott bankhoz utaltatni, illetve ha van olyan bank, amit jobban preferálunk a többinél, azt is megjelölhetjük. A példánkban mi most ezt nem szerepeltetjük.

A zöld „Kalkuláció indítása” gomb megnyomása után megkaphatjuk azoknak a banki partnereinknek a listáját, akiknél a babaváró hitelt igénybe tudjuk venni.

A cikkben szereplő kalkulációt 2019. 09. 16-án végeztük. Jelenleg 6 babaváró kölcsön termék közül választhatunk. A banki partnereinknél elérhető hiteleket a havi törlesztőrészlet alapján rendeztük. A kamattámogatás miatt a havi fizetési kötelezettség azonos, így az ajánlatok megjelenítése véletlenszerű.

Vizsgáljuk meg tüzetesebben például a CIB Bank ajánlatát:

A babaváró kölcsön paramétereit tekintve láthatjuk a havi törlesztőrészletet, a havi kezességvállalási díj összegét, a THM1-et, amivel a kamattámogatás igénybevételekor számolunk, illetve feltüntettük a THM2 mértékét is, ami az esetleges jogosultság elvesztésekor hasznos információ.

Fontos tudnunk, hogy mennyi lesz a teljes visszafizetendő összegünk, az induló éves ügyleti kamatunk, és hogy a kamatozás típusa változó, azaz kamatperiódusonként változhat.

Az alsó lila sávban feltüntettük, hogy az adott banknak épp van-e valamilyen akciója, ha náluk igényeljük meg a hitelünket.

Amennyiben még ennél is több információra van szükségünk, a „Részletek” melletti zöld nyilacskát megnyomva a „Kedvezmények, kalkuláció pontosítása” menüpontban megnézhetjük, mik az igénylés további feltételei, illetve milyen kedvezményeket vehetünk igénybe.

A „Tájékoztatók, dokumentumok” menüben az épp aktuális és hatályos banki kondíciós listákat, tájékoztatókat, üzletszabályzatokat böngészhetjük a széles körű tájékoztatás érdekében.

Fontos kérdésként kiemeltük Önnek, hogy mi történik, ha netán elveszti a kamattámogatási jogosultságát. Felsoroltuk, hogy ez milyen esetekben történhet, illetve ebben az esetben mekkora összeget kell visszafizetnie. Kattintson a „Jogosultság elvesztése esetén” menüpontra ezekért az információkért.

Amennyiben minden kérdésére választ kapott, nincs más teendője, mint az „Érdekel” gombra kattintani, és beküldeni online igénylését. Pár adat megadását követően érdeklődése rögzítésre kerül, ezután pedig a bank munkatársai felveszik Önnel a kapcsolatot egy személyes találkozó egyeztetése érdekében.

Ha további kérdése merülne fel, olvassa el a Babaváró hitelről szóló oldalunkon található gyakori kérdéseket, vagy hívja kollégáinkat a +36 1 309 4510 telefonszámon!

A csokacsaladnak.hu-t azért hoztuk lérte, hogy szakértői segítséget nyújthassunk azon párok számára, akik közös életük kezdetén, az otthonteremtés és családalapítás kapujában is szeretnének megalapozottan dönteni pénzügyeikben. Célunk, hogy az érintetteknek utat mutassunk a jogi szabályozások, banki kondíciók és feltételrendszerek útvesztőjében, leegyszerűsítsük számukra az ügyintézés folyamatát a jogosultság ellenőrzésétől, az ajánlatok összehasonlításán át, az igénylés leadásáig. Szeretnénk megadni minden segítséget ahhoz, hogy végül felelős döntést hozhassanak, amikor elkötelezik magukat és beköltöznek a megálmodott, új otthonba.