13 kérdés a babaváró hitelről

Dátum: 2019.08.28 09:34 Szerző: csokacsaladnak.hu

Kérdései merültek fel a babaváró hitellel kapcsolatban? Nem világos, hogy ki is igényelheti pontosan a kölcsönt? Összeszedtünk a 13 gyakori kérdést, hogy segítsük Önt a feltételekkel kapcsolatban.

 1. Ha nem vagyunk házasok, felvehetjük a hitelt?

  Nem, a hitelt csak házaspárok igényelhetik. A bankok a hitelbírálatnál kérik a házassági anyakönyvi kivonat bemutatását.
 2. Hány gyermeket kell vállalni a babaváró hitel igényléséhez?

  Ennél a terméknél nem kell nyilatkozatot tenni, hogy hány gyermeket vállalunk a későbbiekben. A hiteligénylés benyújtását követően született gyermekek után kamatkedvezményt vehetünk igénybe. Amennyiben az első 5 évben születik gyermek, úgy a hitel máris kamatmentessé válik. A második gyermek megszületését követően az akkori fennálló tőketartozás 30%-át, a harmadik gyermek világrajövetele után pedig az akkor még hátralevő tőketartozás 100%-át elengedik, így a babaváró hitel támogatássá alakul.
 3. Meglévő gyermekek után jár-e a kamattámogatás?

  Nem, a kamatmentességet csak a hiteligénylés benyújtása után született gyermekekre lehet igénybe venni.
 4. Mekkora összeg igényelhető?

  A maximálisan igényelhető összeg a babaváró hitel esetén 10 millió forint, de természetesen ennél kisebb összeg is felvehető, illetve a banki elbírálás során kiderülhet, hogy csak alacsonyabb összegre vagyunk jogosultak.
 5. Jár-e a támogatás annak, aki már felhasznált valamilyen állami támogatást, pl. a CSOK-ot?

  Igen, a kettő nem zárja ki egymást.
 6. Mire lehet felhasználni a babaváró kölcsönt?

  A kormányrendeletben nincs olyan szabály, ami kikötné a hitelcél megjelölését, így a kölcsön szabad felhasználású, bármire fordíthatjuk.
 7. Mikor szűnik meg a támogatás?

  Amennyiben a házaspárnak nem születik öt éven belül gyermeke, már nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, vagy egyikük sem neveli saját háztartásában a kiskorú gyermeket, illetve ha a házasságukat még a gyermek érkezése előtt felbontják, megszűnik a kamattámogatás és vissza kell fizetni a kamattámogatás összegét is.
 8. Hogyan zajlik az igénylés?

  Az állam által támogatott babaváró hitelt a kereskedelmi bankok folyósítják az ügyfelek számlájára. Ehhez a szükséges dokumentumok beszerzése után a bankfiókokba kell befáradni és megkötni a szerződést. A kölcsön szerződéskötésének határideje 2022. december 31.
 9. Mik a hitel paraméterei?

  A babaváró hitel futamideje maximum 20 év, legmagasabb felvehető összege 10 millió forint. A törlesztőrészlete kezességvállalási díjjal együtt nem lehet több, mint 50 000 forint.
 10. Nem vagyok házas és van gyermekem, igényelhetem-e a hitelt?

  Abban az esetben, ha házasságot köt valakivel és egyiküknek ez lesz az első házassága, akkor igényelhető a babaváró hitel. Kamattámogatást a hitel igénylését követően született gyermek után tud érvényesíteni.
 11. Régóta házasok vagyunk, van már gyermekünk, de szeretnénk még gyermeket. Mikor igényelhető a babaváró kölcsön?

  A babaváró kölcsön meglévő gyermek után nem érvényesíthető, viszont ha a szerződéskötéstől számított 5 éven belül megszületik egy gyermek, akkor már a kamattámogatás is igénybe vehető.
 12. Milyen életkori szabályozások vannak?

  A feleségnek a rendelet szerint 18-41 év közöttinek kell lennie. A férjre ilyen szabály nincs. A bankok a saját hitelbírálati rendszerükben azonban meghatározhatnak szigorúbb alsó és felső korhatárt is.
 13. Előtörleszthetem-e az első öt évben a babaváró hitelt?

  A babaváró hitel bármikor előtörleszthető, ezért a bank külön díjat nem számíthat fel. Abban az esetben, ha a folyósítástól számított első 5 évben szeretnénk előtörleszteni minimum 50%-os mértékben és nem született gyermekünk, úgy a befizetett összegre számított kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetnünk az állam részére.

További kérdései merültek fel? Tudjon meg többet a Babaváró hitelről!

A csokacsaladnak.hu-t azért hoztuk lérte, hogy szakértői segítséget nyújthassunk azon párok számára, akik közös életük kezdetén, az otthonteremtés és családalapítás kapujában is szeretnének megalapozottan dönteni pénzügyeikben. Célunk, hogy az érintetteknek utat mutassunk a jogi szabályozások, banki kondíciók és feltételrendszerek útvesztőjében, leegyszerűsítsük számukra az ügyintézés folyamatát a jogosultság ellenőrzésétől, az ajánlatok összehasonlításán át, az igénylés leadásáig. Szeretnénk megadni minden segítséget ahhoz, hogy végül felelős döntést hozhassanak, amikor elkötelezik magukat és beköltöznek a megálmodott, új otthonba.