CSOK támogatás

Akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás családoknak. Tájékozódjon a CSOK jogosultsági feltételeiről, az igénylés menetéről és tudja meg, családja mekkora CSOK támogatásra számíthat.

A CSOK-ról röviden

 • Akár 10 millió forint állami támogatás
 • A szocpol új formája
 • Vissza nem térítendő támogatás családoknak
 • Már meglévő gyermekek után is
 • Új vagy használt ingatlan vásárlására, építkezésre, bővítésre, korszerűsítésre is igényelhető

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény – vagy ahogy sokan ismerik, CSOK – már 2015. július 1-től igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás, mely kizárólag lakáscélra fordítható. A kedvezmény igénylésének feltételeit már több alkalommal módosították, ezért mi a 2019. július 1-től érvényes, legfrissebb feltételrendszert ismertetjük. A CSOK támogatás meglévő és a jövőben vállalt gyermekek számától függően akár 10 millió forintot is jelenthet a családnak.

Mire használható fel az otthonteremtési kedvezmény?


 • Bővítés, ingatlan kibővítése: Amennyiben a meglévő ingatlan hasznos alapterületét legalább egy lakószobával megnöveljük, ideértve a tetőtér-beépítést is.
 • Új lakás/ház vásárlása: A CSOK-ot, avagy korábban szocpolt a családok új lakáshoz jutásának elősegítése és az új lakások építésének ösztönzése érdekében hozta létre az állam.
 • Használt lakás vásárlása: A CSOK nem csak új, de használt ingatlanokra is igénybe vehető. Az ingatlan vételára legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket. A lakás minimális hasznos alapterülete 1-2-3-4 gyermekenként a kormányrendeletben rögzítésre került.
 • Építkezés, új ház építése: Minden olyan építményre felhasználható a CSOK, amit alapjaitól kezdve újonnan építenek fel vagy az épület olyan bővítményére, amely saját helyrajzi számot kap.
 • Korszerűsítés: A családi otthonteremtési kedvezmény igénybe vehető korszerűsítésre is. (Például: víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése; a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje)

Ki igényelheti a CSOK-ot?


A CSOK igénylését megelőzően érdemes ellenőriznünk, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatásra.
Az alábbi listában összegyűjtöttük a CSOK igénylés feltételeit:

 • A fiatal házaspárok legfeljebb 3 gyermeket vállalhatnak a CSOK igénybevételéhez
 • Kizárólag köztartozással nem rendelkező, büntetlen előéletű magánszemély igényelheti a támogatást
 • 1 vagy 2 gyermek esetén legalább 180 napos, 3 vagy több gyermek esetén legalább 2 éves folyamatos TB-jogviszony szükséges
 • A támogatásnak feltétele a lakásbiztosítás megkötése
 • Az ingatlan eladója és vevője nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói, az építkezési munkálatokkal pedig nem bízható meg az igénylő saját, vagy közeli hozzátartozójának a cége
 • Az adásvételi szerződés megkötése és az igénylés benyújtása között nem telhet el 180 napnál hosszabb idő
 • Amennyiben a CSOK-ot hitellel egészítenénk ki, az igénylő nem rendelkezhet negatív KHR-minősítéssel (BAR lista)

A támogatás már gyermekkel rendelkező vagy még gyermektelen házaspárok, valamint egyedülálló szülők számára is igényelhető. A CSOK támogatást folyósító bankok megvizsgálják a lakáscélnak megfelelő ingatlan alapterületét és a meglévő/vállalt gyermekek számát, majd az ezek alapján járó támogatás összegét folyósítják.

Mit érdemes még tudni a CSOK-ról?


 • Kizárólag lakáscélra vehető fel, tehát lakásvásárlásra, bővítésre, korszerűsítésre és építésre.
 • A házaspárok már meglévő gyermekeikre, illetve azok a fiatal házasok – ahol legalább az egyik fél 40 év alatti - jövőben vállalt gyermekeik után is élhetnek a CSOK lehetőségével.
 • Elvált, egyedülálló szülő csak meglévő gyermekre igényelheti a hitelt.
 • Vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek után is igényelhető, aki még nem töltötte be a 25. életévét, vagy elmúlt 25 éves, de megváltozott munkaképességű.
 • Várandósság esetén meglévő gyermeknek számít a magzat a terhesség betöltött 12. hetét követően.
 • Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év, két gyermekre 8 év, háromra pedig 10 év áll rendelkezésére a fiatal házasoknak.

A támogatás összege minden esetben függ a gyermekek számától, és további fontos kitétel, hogy a megvásárolt, felépített vagy kibővített ingatlannak a rendeletben meghatározott hasznos alapterülettel kell rendelkeznie. Az alábbi táblázatokból egyszerűen leellenőrizhetjük többek között azt, hogy mekkora összegben igényelhető CSOK felújításra, vagy milyen összegű a CSOK 2 gyerekre:


Milyen plusz lehetőségeim vannak a CSOK kiegészítésére?

CSOK-hitel (Otthonteremtési Kamattámogatás)

Abban az esetben, ha a felvett állami támogatást ki szeretnénk egészíteni, a kedvezményes CSOK hitel segítségével akár 25 millió forintból is gazdálkodhatunk. Részletek

Falusi CSOK

A kormány családvédelmi akciótervének részeként életbe lépett, úgynevezett „falusi CSOK” pedig azoknak a családoknak kedvez, akik alacsonyabb lélekszámú településeken élnek, vagy ilyen településre költöznének. A Falusi CSOK támogatás lényege, hogy használt ingatlan vásárlása esetén is az új ingatlan vásárlásakor járó CSOK összegére lehetünk jogosultak, azzal a feltétellel, hogy a támogatás felét felújításra/korszerűsítésre kell fordítanunk.
TelepüléslistaBabaváró hitel

Amennyiben fiatal házaspárként gyermekvállalást tervezünk, úgy a Babaváró hitel felvételének lehetősége is adott. A legfeljebb 10 millió forintos hitelösszeg szabadon felhasználható, akár kamatmentes segítség lehet az ingatlan vásárlásához. Részletek


Igénylési tudnivalók


Mi az a CSOK?
A 16/2016 (II.10) és a 17/2016 (II.10) kormány rendeletek által szabályozott családi otthonteremtési kedvezmény és lakáscélú támogatás, mely új lakás építéséhez, vásárlásához, használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető.
Gyermeket nevelő vagy vállaló, Magyarországon élő személyek kaphatnak támogatást, akik meghatározott lakáscéllal rendelkeznek, ha a rendeletben részletezett feltételeknek megfelelnek.
Az alábbi feltételek valamelyikének meg kell felelnie az igénylő(k)nek:
a) a magyar állampolgár és az a személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni,
b) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja,
c) a harmadik országbeli állampolgár, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak szerint bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik,
d) a hontalan, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján ilyen jogállásúnak ismerték el
Gyermeket csak fiatal házasok vállalhatnak, élettársak és egyedülállók csak az általuk nevelt gyermek után vehetnek igénybe támogatást.
Meglévő gyermek után igényelhetik akár egyedülálló szülők, élettársak, vagy házastársak is, azonban gyermeket csak olyan házaspárok vállalhatnak, amelyben legalább az egyik házasfél még nem töltötte be a 40. életévét.
A támogatás és a hitel igényelhető a meglévő gyermekek után is, akár úgy is, hogy további gyermekeket már nem vállalnak. Azt fontos megjegyezni, hogy gyermeket csak fiatal házasok vállalhatnak, ha legalább egyikük még nem töltötte be a 40. életévét.
A támogatás igénybevételét a KHR státusz nem befolyásolja, a hitel igénylésénél azonban a KHR negatív státusz kizáró ok. Azonban NAV köztartozással nem rendelkezhetnek az igénylők és a büntetlen előélet is közös feltétel.
A CSOK támogatás mértékét a lakáscél, az ingatlan alapterülete és a gyermekek száma határozza meg, eltérés ezek miatt nem lehetséges. A CSOK hitelnél azonban vannak különbségek az egyes bankok által támasztott feltételekben.
Kizárólag lakáscélra vehető fel, tehát lakásvásárlásra, bővítésre, korszerűsítésre és építésre.
A CSOK támogatás mértékét a lakáscél, az ingatlan alapterülete és a gyermekek száma határozza meg. A CSOK hitelnél pedig egy bírálat előzi meg a szerződéskötést, a maximális hitelösszeg a rendeletek értelmében két gyermek esetén 10 millió forint, három vagy több gyermek eseténbe 15 millió forint lehet.


Gyermekvállalási kérdések


Mindenképpen szükséges további gyermek születését bevállalni?
Az igénylők már meglévő gyermekeik után is élhetnek a CSOK lehetőségével. Gyermeket vállalni csak a fiatal házasok számára lehetséges, ahol legalább az egyik fél 40 év alatti.
Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év, két gyermekre 8 év, háromra pedig 10 év áll rendelkezésére a fiatal házasoknak.
Örökbefogadott gyermek után is igényelhető a támogatás és a hitel is, ha a gyermek még nem töltötte be a 25. életévét, vagy elmúlt 25 éves, de megváltozott munkaképességű.
Gyermeknek számít:
a) a magzat vagy az ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
b) aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és
ba) a 25. életévét még nem töltötte be vagy
b) a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg;


Hitelinformációk


Mennyi lehet a futamidő?
A hitel futamideje legfeljebb 25 éves lehet.
A meglévő és vállalt gyermekek száma alapján maximum 10 vagy 15 millió igényelhető, de a hitelbírálat alapján a folyósított összeg ennél kevesebb is lehet.
Az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ÁKK Zrt). A CSOK hitel kamata az ÁKK által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult - a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló kormányrendeletnek megfelelően számított - átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagából számított mértékű. A hitel kamata nem haladhatja meg az így közzétett átlaghozam 130%-ának 3% ponttal növelt mértékét, de a kamattámogatás miatt az ügyfél által fizetendő kamat éves mértéke 3%.
Éves 3%-os mértékű fizetendő kamattal lehet számolni mindaddig, amíg a kamattámogatás feltételei teljesülnek.
A hitel kamata 5 évente változhat, de amíg a kamattámogatás feltétele teljesül, addig az ügyfél által fizetendő kamat éves mértéke 3%.
Mindkét támogatási forma gyermekekhez köthető, azonban az igénybe vételnek eltérő feltételei vannak. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) már meglévő gyermek(ek) után is igénybe vehető, a támogatás mértéke a gyermekek számától, ingatlan méretétől függően 600.000 Ft - 10.000.000 Ft közötti, akár élettársak vagy egyedülállók számára is elérhető. Mellé kedvezményes kamatozású hitelt is lehet igényelni, de a támogatás önmagában is igénybe vehető. A babaváró hitel (és támogatás) csak házaspárok számára érhető el, hitelbírálathoz kötötten maximum 10.000.000 Ft-os hitel vállalása lehetséges. A kedvezmények feltétele a szerződéskötés után születendő gyermek(ek).