Babaváró hitel

Akár 10 millió forint támogatássá alakítható hitel gyermekvállalás előtt álló családoknak. Tudjon meg mindent a Babaváró hitelről, az igénylés feltételeiről, törlesztésről és a hitel elengedésének lehetőségéről!

Röviden a Babaváró hitelről

 • Maximum 10 millió forint hitelösszeg
 • Legfeljebb 20 éves futamidő
 • A havi törlesztőrészlet 50.000 Ft alatt
 • Szabadon felhasználható, ingatlan fedezet nélkül
 • Állami kamattámogatás és kezességvállalás

2019. július 1-jén, a kormány családvédelmi akciótervének részeként életbe lépett a Babaváró támogatás. A legfeljebb 10 millió forint összegű, támogatássá alakítható kamatmentes hitelre azok a házaspárok jogosultak, akik az elkövetkező öt évben gyermeket terveznek, és megfelelnek a rendeletben szabott feltételeknek. Az igénylés pillanatában már fennálló várandósság nem kizáró tényező, tehát kismamák is bátran igényelhetik az új hitelt.

Mire használható fel a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel a kamatmentességen túl szabadon felhasználható, tehát bármilyen célra fordítható a felvett összeg. A hitelhez további gyermekek születése esetén jár gyermekvállalási támogatás is, ami lehetővé teszi, hogy a fennálló tartozást részben vagy teljes mértékben elengedjék.


Igényeljen Babaváró hitelt támogatás kalkulátorunkkal

Hasonlítsa össze pár egyszerű lépésben banki partnereink Babaváró hitel ajánlatait és válassza ki az Önnek megfelelőt!
Ki igényelhet Babaváró hitelt?

A támogatást magyarországi lakcímmel rendelkező házaspárok igényelhetik, amennyiben legalább egyiküknek ez az első házassága, és a feleség betöltötte a 18., de még nem töltötte be a 41. életévét. Az igénylők nem szerepelhetnek a negatív KHR (BAR) listán, nem lehet NAV köztartozásuk, valamint nem lehetnek büntetett előéletűek. A hitel igényléséhez legalább az egyik félnek rendelkeznie kell minimum 3 év folyamatos TB-jogviszonnyal. A hitelt bankok folyósítják, így a felvételhez természetesen megvizsgálják a hitelképességet.


Kíváncsi rá, hogy jogosult-e a Babaváró hitelre?

Jogosultság ellenőrzőnkkel gyorsan és egyszerűen megtudhatja!
Mikor igényelhető a Babaváró hitel?

A bankok a Babaváró hitelszerződést 2019. július 1. és 2022. december 31. között köthetik, kizárólag olyan házaspárokkal, akik megfelelnek a jogosultság feltételeinek. A hitel igénylése rendkívül gyorsan történik, a banknak 10 napja van dönteni annak elfogadásáról.

Tényleg kamatmentes a Babaváró hitel?

Igen, a Babaváró hitel a folyósítást követően azonnal kamatmentes törlesztéssel indul. A kamatokat az állam támogatás formájában megfizeti Ön helyett akár a futamidő végéig, amennyiben legalább egy gyermek vállalása teljesül. A hitel futamideje nem lehet hosszabb 20 évnél és a kamatmentes havi törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg az 50.000 forintot a kezességvállalási díjjal együtt. A díj éves mértéke 0,5% a fennálló tőketartozásra számolva, mely havi bontásban fizetendő.
Példa: 10 millió forintos Babaváró hitel esetén 20 éves futamidőre az első évben: 45.834 Ft fizetési kötelezettséget jelent, melyből 4.167 Ft a kezességvállalási díj.

A hitel kamatmentessége megszűnik, ha az első 5 évben nem születik gyermek vagy a házasság még gyermekvállalás teljesítése előtt válással ér véget. Ugyanez a helyzet, ha a pár mindkét tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme vagy a támogatott kiskorú gyermeket egyik fél sem neveli saját háztartásban.

Tényleg elengedheti az állam a Babaváró hitel teljes összegét?

Igen, amennyiben megszületik a második gyermekünk, az aktuális tartozásunk 30%-át, a harmadik gyermek születése után pedig a fennmaradó tartozás teljes összegét elengedi az állam. A tartozás elengedésére akkor is sor kerül, ha a további gyermekek nem az első 5 évben születnek meg.

Szüneteltethető a törlesztés a gyermek megszületése esetén?

A szerződéskötést követő 5 évben megszülető gyermek érkezésével a kamatmentesség egészen a futamidő végéig kitolódik, és kérhető a hitel törlesztésének 3 évre történő felfüggesztése. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ez a 3 év nem számít bele a futamidőbe – tehát meghosszabbítja a még hátralévő futamidőt. Ha megszületik a második gyermek is, akkor ebben az esetben is kérhető 3 év szünet, ez viszont már nem növeli tovább a futamidőt – emiatt rövidebb idő lesz a csökkentett kölcsön visszafizetésére.

Fontos tudni továbbá, hogy a törlesztés szüneteltetése nem automatikus és nem is kötelező, azt minden esetben a házaspárnak kell kezdeményeznie a banknál. Amennyiben az első gyermek miatti felfüggesztés ideje alatt érkezik a második gyermek, ismét szüneteltetés kérhető, azonban érdemes megvárni az első három év végét az újabb gyermek érkezésével, mert csak ebben az esetben lehet maximálisan 6 év a törlesztés nélküli időszak.

A Babaváró hitel ugyanaz, mint a CSOK?

A Babaváró támogatás és a CSOK nem egy és ugyanaz. Mindkét támogatási forma gyermekekhez köthető, azonban az igénybevételnek eltérő feltételei vannak. A Babaváró hitel azok számára lehet jó választás, akik gyermekvállaláson gondolkoznak és olyan szabad felhasználású hitelt keresnek, melyhez nem szükséges ingatlanfedezet. A CSOK akár már meglévő gyermekek után is igényelhető, nem kötelező további gyermeket vállalni, de kizárólag lakáscélra fordítható.


Igénylési tudnivalók


Mi az a Babaváró hitel/támogatás?
A Kormány hétpontos családvédelmi akciótervének egyik legfontosabb eleme, amely alapján a fiatal házasok akár 10 millió forintos hitelhez/támogatáshoz is juthatnak. A 44/2019. (III. 12.) kormány rendelet szabályozza a Babaváró hitelt/támogatást.
Csak olyan házaspárok, akik a rendeletben meghatározott feltételek mindegyikének megfelelnek, az egyik ilyen például, hogy a feleség életkora 18-41 év közé esik.
A Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetik, a házasságkötésnek az igénylés benyújtása előtt kell megtörténnie. Sem egyedülállók, sem élettársak nem jogosultak erre a lehetőségre.
A vonatkozó rendelet azt írja elő, hogy házasok igényelhetik. Arra nincs kitétel, hogy mikor kötötték a házasságot, de a kedvezmények igénybe vételéhez gyermekvállalást kell teljesíteni. Ugyanakkor a feleségnek az igénylés benyújtásakor már 18 éven felülinek kell lennie, viszont még nem töltheti be a 41. életévét.
Mindkét házasfélnek rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, és az alábbi feltételek valamelyikének is meg kell felelniük:

 • magyar állampolgár vagy olyan személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni,
 • a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, vagy
 • a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján hontalan jogállásúnak ismerték el
Legalább az egyik házasfél legalább 3 éve folyamatosan:

 • a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a alapján biztosított,
 • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytat,
 • vagy magyar állampolgárként más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik kereső tevékenysége alapján.
A 3 éves időszak számítása során:

 • az egymást követő időszakok összeadhatóak,
 • folyamatosnak kell tekinteni az időszakot, ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve a felsőoktatási tanulmányok befejezését követően a Babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs
 • a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be,
 • a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) vagy e)–j) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie (munkaviszony, vállalkozó).
Amennyiben egy kölcsönnél (a késedelembe eséskor érvényes) minimálbért elérő, 90 napot meghaladó elmaradás keletkezik, az adós adatai a KHR nyilvántartás negatív listájára (BAR-lista) kerülnek továbbításra. Ha az elmaradás rendezésre került, az aktív (rendezetlen) státusz passzív (rendezett) státuszúvá változik. A rendelet értelmében a passzív státusz ugyan nem kizáró ok a Babaváró hitel igénylésére, de a bankok elvárásai ebben a feltételben is lehetnek eltérőek, szigorúbbak.
Az elbírálásra a bankoknak 10 napjuk van a dokumentumok hiánytalan benyújtását követően, de egy igénylővel csak egy szerződés köthető.
A hazai bankok többségénél 2019. július 1-től igényelhető a Babaváró hitel, de a szerződéskötésnek legkésőbb 2022. december 31-éig meg kell történnie.
A Babaváró kölcsön banki hitelbírálathoz kötött, a bankok elvárásai eltérőek lehetnek a jövedelem forrását, mértékét illetően (a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató - JTM - szabálynak meg kell felelniük), de akár az igénylők életkoránál is alkalmazhatnak eltérő feltételeket, mert a rendelet csak a feleség életkorát szabályozza.


Hitelinformációk


Mire fordítható a hitelösszeg?
A Babaváró hitel szabadon felhasználható, akár hitelkiváltásra, ingatlan vásárlásra, felújításra, egyszóval bármire elkölthető.
A rendelet értelmében maximum 10 millió forint vehető igénybe, azonban banki hitelbírálat előzi meg a szerződéskötést, így előfordulhat az is, hogy csak egy alacsonyabb összegre jogosult a házaspár. A minimálisan igényelhető hitelösszeget a bankok határozzák meg, a rendelet nem tartalmaz ilyen korlátozást.
A rendelet értelmében a maximum futamidő 20 év, melybe nem számít bele az első gyermek születésekor kérhető 3 év felfüggesztés. A minimális futamidőt a bankok határozzák meg, a rendelet nem tartalmaz ilyen korlátozást.
Az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ÁKK Zrt). A Babaváró hitel kamata az ÁKK által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult - a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló kormányrendeletnek megfelelően számított - átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagából számított mértékű. Az induló kamat az így közzétett átlaghozam 130%-ának 2% ponttal növelt értéke, míg gyermekvállalás nem teljesülése (vagy pl válás, külföldre költözés) esetén a kamat az átlaghozam 130%-ának 5% ponttal növelt értéke.
A kölcsön felvételét követő 5 évben az állam megelőlegezi a kamatmentességet, mely akár a futamidő végéig is fennállhat, tehát a kamatot az állam (a Magyar Államkincstár) fizeti meg az igénylők helyett a bankoknak. A kamat mértéke rendeletben szabályozott, a kamatkedvezmény idejére maximum az ÁKK által közzétett átlaghozam 130%-ának 2% ponttal növelt értéke lesz a hitel induló kamata. 2019 júniusában közétett ÁKK átlaghozam 2,1%, melynek 130%-a 2,73%, ennek 2% ponttal növelt értéke 4,73%, tehát 2019 júliusában ezzel a kamattal lehet igényelni a Babaváró hitelt.
A hitel kamata 5 évente változhat, amíg a kamatmentesség feltétele teljesül, addig a kamatot az igénylő helyett a Magyar Államkincstár fizeti meg.
Maximum 50.000 Ft lehet az induló törlesztőrészlet mértéke a kezességvállalási díjjal együtt.
A fennálló tőke 0,5%-ának megfelelő éves díjat a havi törlesztőrészlettel együtt, havi bontásban kell fizetni, 10 millió Ft-nál kb 4.200 Ft-ot jelent a hitel indulásakor.
Amennyiben a futamidő első 5 évében legalább egy gyermek születik, a hitel kamatmentes marad a teljes futamidőre. Ha nem teljesül a gyermekvállalás, a hitel piaci kamatozásúvá válik és az első 5 évben igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni. Amennyiben a futamidő alatt a második gyermek is megszületik, a fennálló tartozás 30%-ának megfelelő mértékű támogatásra jogosult a házaspár, amely a hitel tőkeösszegét csökkenti. A harmadik gyermek megszületésekor az aktuálisan fennálló tőketartozás 100%-ának megfelelő mértékű támogatást kapnak, tehát a hitel elengedésre kerül.
Mindkét támogatási forma gyermekekhez köthető, azonban az igénybe vételnek eltérő feltételei vannak. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) már meglévő gyermek(ek) után is igénybe vehető, a támogatás mértéke a gyermekek számától, ingatlan méretétől függően 600.000 Ft - 10.000.000 Ft közötti, akár élettársak vagy egyedülállók számára is elérhető. Mellé kedvezményes kamatozású hitelt is lehet igényelni, de a támogatás önmagában is igénybe vehető. A Babaváró hitel (és támogatás) csak házaspárok számára érhető el, hitelbírálathoz kötötten maximum 10.000.000 Ft-os hitel vállalása lehetséges. A kedvezmények feltétele a szerződéskötés után születendő gyermek(ek).


Gyermekvállalási kérdések


Meglévő gyermek esetén is igényelhető a Babaváró hitel?
Ha az igénylők jelenleg az első házasságukban élnek, akkor a meglévő (közös) gyermek nem akadály, de sajnos nem számít a Babaváró kamattámogatásához, tartozás elengedéshez sem. Amennyiben előző házasságból született gyermeket nevelnek, csak akkor igényelhető a babaváró hitel, ha legalább az egyik igénylőnek a jelenlegi az első házassága.
Amennyiben a futamidő első 5 évében születik gyermek, akkor a hitel a futamidő teljes idejére kamatmentessé válik, és a törlesztési kötelezettség alól 3 évre kérhető felfüggesztés, mely nem számít bele a futamidőbe.
A futamidő alatt születendő második gyermek esetén a Babaváró hitelből fennálló tőketartozás 30%-a elengedésre kerül. Újabb 3 évre kérhető felfüggesztés, amely viszont nem növeli tovább a futamidőt.
A futamidő alatt születendő harmadik gyermek esetén a Babaváró hitel támogatássá alakul, a még hátralévő tőketartozás 100%-a elengedésre kerül.
Ha a futamidő első 5 évében nem születik egy gyermek sem, akkor a kamattámogatás megszűnik a hitel kamata emelkedik, az addig igénybevett kamattámogatást (120 napon belül) egyösszegben vissza kell fizetni.
A kamattámogatás feltétele, hogy a futamidő első 5 évében teljesüljön a gyermekvállalás. Ilymódon az első gyermekre vonatkozóan van ilyen határidő, de a további gyermekek születése nem elvárás (további kedvezményeket jelent, ha születnek), határidő sincs rá.
Természetesen az örökbefogadott gyermek is a számít, amennyiben 2019. július 1. után született és az örökbefogadást engedélyező határozat még a Babaváró hitel futamidejének első 5 évében válik véglegessé.
Vér szerinti gyermek esetében a várandósság betöltött 12. hetét követően, örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követően.


Támogatás megszűnése


Mi történik válás esetén?
Válás esetén megszűnik a kamattámogatás és a fennmaradó hitel piaci kamatozásúvá válik (ÁKK 130% + 5%). Az igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni (120 napon belül) egyösszegben, amennyiben a szerződéskötés és a válás között nem teljesült a gyermekvállalás. Méltányossági alapon 24 havi részletfizetés kérhető.
Ha a pár egyik tagja sem rendelkezik már Magyarországon állandó lakcímmel, akkor az addig igénybevett kamattámogatást egyösszegben (120 napon belül) vissza kell fizetniük, a hitel piaci kamatozásúvá válik (ÁKK 130% + 5%).